Omgeving

Het terrein ligt ten zuiden van Sellingen, de Parel van Westerwolde. Dit dorp is ontstaan in de Middeleeuwen. Op fietsafstand ligt het dorp Ter Apel (8 km) welke bekend is om zijn klooster uit de 15e eeuw. Deze is open voor publiek. Ongeveer 20 km naar het zuiden ligt Emmen en 20 km naar het noorden ligt Stadskanaal, beide kleine steden met eigen kwaliteiten. De stad Bourtange ligt 10 km boven Sellingen en de stad Groningen op 45 minuten rij-afstand. Op zoek naar wat extra vakantiegevoel? “De Slangenborg” ligt een paar km van de Duitse grens. U kunt dus wandelend, fietsend of met de auto een bezoekje brengen aan het buitenland.

Bossen:Het Sellingerveld, vroeger de heidevelden van de marke Sellingen, is in de jaren dertig ontgonnen in het kader van de werkverschaffing. Deze zijn omgezet in landbouwgrond en bossen die in beheer zijn gekomen bij Staatsbosbeheer en het bosgebied Sellinger Bossen vormen, zo’n 600 ha groot. Een gedeelte van de bossen wordt tegenwoordig gebruikt voor waterwinning. De Ruiten Aa is in de jaren zestig gekanaliseerd, maar in de jaren negentig he-meandert in het kader van natuurontwikkeling.

Hervormde kerk in Sellingen: De hervormde kerk in Sellingen is in de maanden juni, juli en augustus opengesteld voor bezoekers op woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Op woensdagmiddag is er een vrijwilliger om rond te leiden in de kerk.

Theater van de natuur: Middenin de natuur van Sellingen, aan de Dennenweg, vind je het kleinste theater van Nederland: THEATER VAN DE NATUUR. Door een draaibare bühnekader op statief kun je op verschillende manieren naar het omringende landschap kijken. Je krijgt elke dag een andere voorstelling! De vijftien traptreden naar de top van het uitkijkpunt zijn voorzien van vijftien gedichten, geschreven door onder andere Harry Muskee en Def P. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Adriaan Nette.

Stelmakerij Sellingen: De Stelmakerij in Sellingen is een historisch pand dat tegenwoordig is ingericht als een expositieruimte over de geschiedenis van Westerwolde. Ook het Toeristisch Informatiepunt Westerwolde is gevestigd in de Stelmakerij. Het pand werd in 2011 aangekocht door de gemeente Vlagtwedde. Deze hebben het gebouw laten restaureren. Bij het bouwhistorisch onderzoek bleek dat de gebinten (de houten draagconstructie in het pand) dateren uit 1697. De oude stelmakerij is daarmee, samen met de hervormde kerk, één van de oudste (nog bestaande) gebouwen van het dorp. Het huidige pand werd waarschijnlijk gebouwd rond 1850. Zo’n veertig jaar lang was het in gebruik als herberg. Later, van 1890 tot 1962 was hier de stelmakerij van de familie Draadjer gevestigd. Zij maakten hier boerenwagens en houten gereedschappen.

Sellingerbeetse: De Sellingerbeetse is een gehucht ten westen van Sellingen. In het gehucht staat het kerkje ‘Opwaarts!’, gebouwd in Amsterdamse school stijl in 1925 in opdracht van de Nederlandse Hervormde Kerk. Momenteel dient het als cultureel podium en is in gebruik voor exposities en bijeenkomsten. Het natuurgebied het Sellingerveld grenst aan de Sellingerbeetse. In dat gebied liggen drie grote zandplassen die in de loop der jaren zijn ontstaan door zandwinning, lokaal bekend als de Beetser koeln (Beetserkuilen). Het water in de plassen heeft een ongekend blauwe kleur.

Kunstdorp Sellingen: Met de kunstroute met Pinksteren, het schildersfestival Montmartre in het tweede weekend van juli en de atelierroute De Beetse Ter Borg in het eerste weekend van augustus is Sellingen met recht hét kunstdorp van het Noorden!

Schildersfestival Montmartre: Elke tweede zaterdag van juli wordt in het hart van Sellingen, op en rond de Brink, Schildersfestival Montmartre gehouden. Tijdens dit culturele festival kunt u kennis maken met (amateur) kunst zoals driedimensionale-, schilder-, podiumkunst en straattheater. Er worden verschillende demonstraties en voorstellingen gegeven, u kunt diverse kunst bewonderen en kopen op de markt en op de veiling. De verschillende gezellige terrassen en de portrettekenaars maken de Franse sferen compleet.